vineri, 8 decembrie 2017

"Amintiri din liceu" ca elev si profesor in "Cismigiu & COMP." si "Buna Dimineata, Baieti!"

Cartile sunt scrise de Grigore Bejenaru intr-o maniera foarte comica, relatand simplu si distractiv cele mai interesante si jucause momente din viata lui de elev, si mai apoi de profesor.

Acest autor pe care il asemuiesc usor cu Mihail Drumes datorita scrierii sale simpatice, s-a nascut in anul 1907 intr-o comuna ilfoveana, Bratulesti Cocioc, inca de mic debutand publicistic in "Lumea copiilor", urmand apoi si alte colaborari cu diferite reviste pentru cei mici.  In 1926 isi ia bacalaureatul si absolveste sectia moderna a Liceului "Lazar", discutat atat de mult in aceasta carte, iar in 1930 isi finalizeaza cursurile Facultati de Litere si Filosofie din Bucuresti. Dupa terminarea facultatii, devine profesor, si mai apoi lucreaza in adminsitratie la Primarie.


Cismigiu & COMP." si "Buna Dimineata, Baieti!" sunt doua carti pe care poti sa le citesti la orice varsta, mai ales daca vrei sa te relaxezi zambind la fiecare rand al cartii, daca vrei sa iti amintesti de perioada in care ai fost si tu odata licean.


In anul 1942 apare scrierea "Cismigiu & COMP", care reflecta foarte mult viata sciitorului si identitatea sa, in 1947 apare editia imbogatita si apoi in 1968 o alta editie revazuta care se vinde ca painea calda. Tot in 1947 publica alte volume pentru copii : "Cei trei strengari"  si "Cu trenul". 
In anul 1972 isi publica cartea "Buna dimineata , baieti", cntinuare a cartii "Cismigiu & Comp". 
Grigore Bejenaru moare in 5 februare 1986 la Bucuresti. Dupa moartea acestuia, sunt editate "Noua basme vesele pentru toate varstele" si romanul partial autobibliografic "Balsam de Canada".

Cartea te tine cu sufletul la gura datorita reconstructiei perfecte a acelei varste si perioade a anilor de scoala, a adolescentei, a bucuriilor ei, dar si a supararilor acelei perioade (cate-o corigenta, cate o nota proasta, cate-o o deceptie in dragoste, cate-o ora lipsa de la scoala, o eliminare pentru cine stie ce prostie facuta...). 
Mi-a placut nespus de mult datorita inlantuirii lejere a evenimentelor, a degajarii cu care a fost scrisa, a dialogurilor simpatice dintre elevi sau dintre elevi si profesori, sau intre Grigore profesorul si elevii pe care i-a instruit cum stia si el mai bine. De asemenea mi-a palcut faptul ca in paginile sale, regasim amintiri cu referire la Mihai Eminescu, Ion Creanga, Gerge Enescu, Marin Preda si altii.... relatari pe care nu le-am mai citit altundeva.

"Cartea lui Grigore Bejenaru .. se citeste cu placere, rememorandu-se anii fermecatori ai copilariei si adolesentei fiecaruia dintre noi ..." (Hristu Candroveanu - Literatura pentru copii, Ed. Albatros, Bucuresti 1988, pp 113 - 116)


Dintre fragmentele care m-au facut sa zambesc, se numara cele mai de jos si pe care cu drag le  recitesc:

""...caci multi dintre noi renuntasera si fugisera in corpore in Comert, unde nu se cerea examen de admitere in cursul superior. Atunci, pe vremea aceea, i-am dispretuit pe acesti dezertori care se-nhaitasera cu "maslinarii" atunci cum ii poreclisera pe cei din comert. 
De unde sa stim noi, sarmanii, "ca peste cativa ani, ei aveau sa fie primiti in slujbe cu zeci de mii de lei, in timp ce noi astia: bacalaureatii si licentiatii de la facultatiile , hai sa le zicem mai distinse, aveam sa somam sau sa dam lectii de 10 de lei ora ". 


Iubesc cand dau peste o carte "uitata" sau care "spera a fi citita"  din biblioteca mamei, mai ales din Coletia Nationalul, toate fiind scrise de autori romani, despre care poate nu am auzit sau la care nu ii dadeam o sansa (mama are foarte multe carti).
SI asa am dat la recomandarea mamei de cartile lui Drumes, sau a scriitoarei Cella Serghi, si ultima citita fiind aceasta :Cismigiu & Comp. - Buna dimineata, baieti !"
O recomand din suflet, o data, de doua ori... si de cate ori doriti sa va intalniti cu atmosfera dulce a scolii de odinioara.


Imagine similară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut? Ai o parere?