vineri, 17 martie 2017

Pe jos de-a lungul Nilului - Levison Wood

https://www.facebook.com/AgentiadeturismAltvintur/?fref=ts



Dupa o buna perioada de timp, am terminat si eu "Pe jos de-a lungul Nilului" de Levison Wood, nu din cauza ca as fii citit-o incet, insa fiind cumprinsa de multe informatii, necesita multa atentie pentru a putea sa fii "si tu prezent pe traseu" si sa o intelegi.
Autorul cartii este Levison Wood, care strabate lungimea Nilului, aproape 7000 km (adica 6839 km) , PE JOS, durata expeditiei fiind de aproximatv 5 luni, timp in care si-a petrecut noptile in salbaticie si a fost pandit de nenumarate pericole: crocodili, hipopotami, arsita din desert , agenti de securitate motivati politic si  fanatici. 
In aceste 5 luni,  a trecut prin 7 tari, care desi se aflau in Africa, erau pe cat se poate de diferite, de la conditii de viata si clima, pana la politica interna.

Poate multi se intreaba de ce s-a pornit sa faca acest traseu, motivatia lui fiind urmatoarea si ii dau dreptate: "Motivatia mea era in mare parte egoista, desigur - sa merg in cea mai mare aventura a vietii mele, sa vad ceea ce oamenii obisnuiti pot doar sa viseze si sa-mi testez limitele. Nilul era acolo si voiam sa-l parcurg pe jos". 

O alta motivatie a autorului era dorinta de a descoperi izvoarele Nilului, majoritatea oamenilor crezand ca acesta izvoraste din Uganda, lacul Victoria. Ceea ce considera ugandezii ca e Nil, este confluenta a doua mari fluvii: Nilul Albastru( ale caror ape izvorasc din Muntii Etiopiei - Lacul Tana) si Nilul Alb (ai carui afluenti se intind prin Uganda, pe langa Lacul Victoria si prn Tanzania), insa si acest lucru este contestat. Confluenta lor se face in Khartoum.
Aceasta idee fantastica de a face calatoria invers  ii venise la 21 ani , insa ii luase 2 ani de zile ca sa o si puna in practica. Autorul de cand se stie a dorit sa porneasca intr-o calatorie de proportii, care sa il puna pe urmele marilor expeditii din trecut, sa il puna la incercare fizic si mental. La 21 ani venise din Cairo facand autostopul trecand printr-un Orient Mijlociu tulburat. Dupa 1 an de zile se inscrie intr-o calatorie cu autostopul spre India pe uscat, mergand pe Drumul Matasii, trecand prin mijlocul Afganistanului si Irak.
Si pana la urma, de ce motivatie mai mare ai nevoie in viata sa faci ceva, daca tu vrei sa faci acel ceva?  Dorinta te pune in miscare si te ajuta sa faci ce e bine pentru sufletul tau.

Ca si geografa din fire, pot sa zic ca imi place aventura si tot ce tine de geografie. Ei bine, aceasta carte, desi greoi de citit fiind  patrunsa de multe detalii, geografice, politice si nu numai, ofera foarte multe informatii interesante, despre care, poate niciodata nu am auzit:

- Padurea Nyungwe, fiind cunoscuta printre bastinasi drept "zona tampon", o intindere cu pini si eucalipti plantati de mana omului, copaci straini de Africa, dar introdusi aici in perioada coloniala pentru a satisface nevoia tot mai mare de lemn de foc.
https://www.facebook.com/AgentiadeturismAltvintur/?fref=ts 
- in 1651 la Roma este inaltata "Fantana celor 4 fluvii", iar Nilul este reprezentat de un zeu cu capul acoperit de o gluga, simbolizand faptul ca nimeni nu putuse sa afle unde-i erau izvoarele.
https://www.facebook.com/AgentiadeturismAltvintur/?fref=ts

- De o parte si alta a granitei cu Tanzania si Uganda exista o mica padure tropicala plina de maimute colobus
www.altvintur.ro

- La cativa km spre nord de punctul unde fluviul se intalneste cu malurile lacului Victoria, se afla satul pescaresc Kasansero, care fusese intemeiat pentru capturarea faimosului biban de Nil, deoarece se considera ca Lacul Victoria este o resursa insuficient exloatata, care putea hrani regiuni intinse din estul Africii, iar acest peste fusese aclimatizat in lac pentru a crea o noua industrie de escuit. Insa popularea cu acest peste daunator a fost un dezastru din punct de vedere al mediului, ducand la disparitia altor tipuri altor specii de peste.
- in Kasansero, procentul de oameni infectati cu HIV ajunge la 70% si toata lumea stie ca daca te casatoresri cu o femeie, automat ai dreptul si la surorile ei, si la fel, fratii tai au dreptul si la sotia ta.
- la Nord de Kampala se iveau boda-boda, biciclete si motocilete taxi caracteristice pentru aceasta parte a Africii. Kapala este mandria Ugandei oras - capitala
- Lacul Kyoga, in comparatie cu Lacurile Albert si Victoria este mai putin adanc, de doar aprox. 6 m adancime la  1710 km2 intindere ape perfecte pentru nuferi  si zambile de apa
- Parcul National Murchinson Falls, cea mai mare zona salbatica din Uganda, fiind strabatura de Samuel Baker si sotia sa Florence in 1864 care au dat numele cascadei din centrul parcului, descoperind in acel moment o minunatie neatinsa de mana omului "caderea de apa era alba ca zapada, constrastand cu stancile negre ce inconjurau fluviul ca niste ziduri, in timp ce palmierii gratiosi ai tropicelor si bananierii salbatici desavarseau privelistea."
https://www.facebook.com/AgentiadeturismAltvintur/?fref=ts

- niciodata nu ar trebui sa fugi de un leu, instinctul lui de felina il va indemna intotdeauna sa fuga dupa tine pana te prinde. Rinocerii au o vedere proasta, asa ca daca te poti ascunde dupa un copac, e posibil sa scapi. Elefantii trebuie sa primeasca avertismente ca sa ii sperii.  De hipopotam ai putea sa scapi daca te urci intr-un copac cat mai sus, nu e posibil sa scapi fugind pe teren drept, inciuda greutatii sale, e capabil sa atace cu o viteza de 30 km / h.
- una dintre cele mai vechi constructii si importante din Juba fusese construit de britanici, pe o distanta de 3000 km , acest pod din Juba fiind singurul are traverseaza Nilul.
https://www.facebook.com/AgentiadeturismAltvintur/?fref=ts

- Nubia - Nub - aur, Muntii de Aur
- Barajul de la Assuan: in 1964, guvernul a inundat toata valea Nilului de la sud de Assuan in Egipt, pe o distanta de 450 km, stergand de pe fata pamantului centrul Nubiei. A fost cea mai mare migratie fortata din istorie,a prox. 50.000 nubieni au fost obligati sa isi abadoneze casele ca sa nu moara inecati.
- egiptenii nu au fost singurii care au construit piramide pentru a-si cinstii mortii, si in Meroe erau trei grupuri mari de piramide, cu mai mult de 100 de constructii.  Meroe a fost un oras maret, un loc cu industrie adevarata, fiind faimos pentru fier. Faceau comert cu India si China cu mult inainte ca albii sa stie acest lucru, iar Nubia avea aur. Meroe controla valea Nilului pe 1000 k.
https://www.facebook.com/AgentiadeturismAltvintur/?fref=ts
- Bayuda este un imens desert vulcanic de peste 100000 km2 de ses deschism munti zimtati, dune de nisip si vulcani negrii. Aeasta prelungire estica a Saharei s-a format cu multe milioane de ani in urma prin inaltarea scoarte terestre, expulzand lava si devierea Nilului cu crca 5000 km . Mult mai tarziu, beduinii au sapat de-a lungul drumului o serie de fantani, care inca exista si care au salvat sute de de vieti in decursul generatiilor.
https://www.facebook.com/AgentiadeturismAltvintur/?fref=ts
- "Dovada ca Sahara nu a fost ntotdeauna o mare de nisip. Ce tii tu acolo in mana inseamna 200 de milioane de ani vechime (coral). Candva aici era o mare si pe atunci exista padure, de acolo si lemnul plutitor pietrificat."
- la 400 km de nord, maretul Nil intra in cel mai mare lac artificial din lume : Lacul Nubia.

 "Pe un continent in care granitele sunt mereu schimbate, NIlul este o constanta "
- Sti ce ucid Africa? O ucid toate limbile murdare pe care le vorbesc africanii. Daca exista un lucru bun in Tanzania, ala e swahili. Ar trebui sa fie impusa tuturor, asa cum se face aici si in Congo, ins aliberalii vostri zic ca ar distruge culturile indigene. Ce distruge culturile indigene: razboiul, dezbinarea si foametea. Limbile astea ridicole, niste limbi  pe care doar cateva sute sau mii de oameni le pricep, sunt cele care provoaca toate astea. Cum poate sa functioneze o tara cand oamenii nici macar nu pot sa vorbeasca unii cu altii?"
- Mi se pare ca am putea invatat multe din Africa. Pe drum incoace am vazut un copil cu o bicicleta din lemn in intregime. Si copii din America se plang ca nu au ultimul model de Playstation.
- Cand ai apa, o desconsideri, dar cand nu o ai, nu doar iti distruge corpul, iti distruge si mintea, platand in ea ganduri urate, otravind fiecare corp al fiintei tale. Din capul locului incerci sa intelegi cum e sa mori de sete. Asta-i momentul cand se instaleaza panica. Ti se usca gura, limba refuza sa se miste, gingiile iti amortesc. ..


In cele din urma, recomand cartea sa o cititi si sa o REcititi, dar si sa o pastrati in biblioteca personala, pentru ca pe langa faptul ca aveti ce invata din ea,  este si  motivationala, si poate asa invatand din experientele unor super oameni, poate incepem si noi sa "ne miscam" mai mult sa sa realizam lucruri "admirabile" in viata. Trupul, mintea si lumea, are nevoie de asa ceva !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut? Ai o parere?