sâmbătă, 31 octombrie 2015

Deasupra lumii - Cheile Turenilor


  

La doar 80 de km de Tirgu Mures, pe drumul ce duce spre Cluj Napoca si virand undeva in localitatea Copaceni la stanga, se inalta niste chei minunate, poate inca nu pe lista celor multi,  situate intr-o arie protejata de interes national declarate prin lege in 6 martie 2003. 

De cum lasi in urma E60 si o iei spre chei pe aceasta poteca practicabila in mare parte, patrunzi parca-n paradis. Peisajul se schimba, inaintea ochilor tai inaltandu-se stanci semete care parca te asteapta sa le escaladezi, sa le descoepri; vegetatie cat cuprinde, pasari care se simt libere in habitatul lor, poienite care te franeaza sa campezi si sa te relaxezi si nu il ultimul rand, acel aer curat care din pacate, noi, populatia urbana, nu il mai avem insa il cautam tot mai mult si peste tot.



https://www.facebook.com/Altvintur-822249537851416/?fref=ts

https://www.facebook.com/Altvintur-822249537851416/?fref=ts

https://www.facebook.com/Altvintur-822249537851416/?fref=ts

https://www.facebook.com/Altvintur-822249537851416/?fref=ts

Aceste minunate chei se intind pe o lungime de 1850 m, avand un aspect carstic in forma de "V", cu pereti ce se inalta intre 20 m si 105 m si chiar atingand in anumite locuri 150 m. Formarea acestor chei este rezultatul unor fenomene carstice de suprafata (denumit stiintific exocarst) , fiind sapate de Valea Racilor in calcare jurasice.

Sunt relativ greu de strabatut, insa daca doresti doar sa te bucuri de minunatia lor de undeva de sus si sa te simti parca de-asupra lumii pe un "acoperis natural - platou", cu putin efort si putina conditie fizica, nu vad sa ai probleme.

www.altvintur.ro

https://www.facebook.com/Altvintur-822249537851416/?fref=ts


Cheile Turenilor adapostesc aprox. 29 de pesteri si grote cuprinse intre 3 m si 64 m, printre care se pot aminti: Pestera cu Silex 64 m, Pestera de sub grohotis 27,5 m, Pestera Vulturilor, Pestera Liliecilor 58 m, Pestera cu 2 intrari 2 m, Pestera din Diacloza 20 m, Pestera Sura Mare 18 m.  Podurile naturale sunt marturiile unor pesteri care au existat anterior, distruse mai apoi de agentii atmosferici externi, fenomenul endocarstic jucand si el un rol important in adancimea vaii (acest lucru este demonstrat prin existenta pesterilor situate la diferite inaltimi)

Si pentru ca te afli in inima naturii, poti vedea specii rare de pasari (corb, vanturel rosu, mierla de piatra, codros de munte, pietrar de piatra), plante ( Alyssum saxatile, Allium flavum, Viola Jooi, Avenastrium  montanum, Sorbus cretica )si reptile (soparla de ziduri, sarpe de alunis),  asta daca te pricepi sa le identifici, in caz contrar te poti bucura simplu de frumusetea lor.

E curios cum omul, a plecat din mijlocul naturii si din ce in ce mai des, simte tot mai pregnant, dorinta de reintoarcere in sanul ei, intre culmile pitoresti, in mireasma fructelor padurii, in adierea vantului, in bataia soarelui prietenos.

E curios cum te poti atasa astfel de anumite locuri si sa revi de fiecare data ca si acasa. 
Ca acasa am venit si noi dupa 1 an de zile de la aceasta scriere, imbracati in mire si mireasa, pentru o minunata sesiune foto de dupa nunta, sa ne reincarcam de energie si sa ne lasam "la adapost" in natura o parte din suflet si care sa ne faca sa revenim...


_D800312


Documentare:
Juniorranger.ro
wikipedia/Cheile_Turului
Dictionar de geografie Fizica, Editia a II-a,revizuita, Mihai Ielenicz, george Erdeli 


Poate nu sti ce inseamna : 
Pod carstic natural: pod natural realizat in regiuni carstice format prin prabusirea unei parti din tavanul unei pesteri 
Endocarst : totalitatea proceselor si formelor carstice localizate in interiorul unui masiv calcaros
Exocarst : ansamblul proceselor si formelor  de relief  care apar pe suprafata unei roci carstificabile
Jurasic : perioada in era mezozoica care se caracterizeaza printr-o mare dezvoltare a gimnospermelor, a reptilelor gigant, se produc miscari orogenetice intense si fragmentari intense a continentului
Diacloza: crapatura fina, fisura in masa unei roci dure pe care se dezvolta procese de dezagregare (rezultand grohotisuri), alterare (rezultand forme rotunjite), dizolvare (formand forme endo/exocarstice).

https://www.facebook.com/Altvintur-822249537851416/?fref=ts




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut? Ai o parere?